Reklama
 
Blog | Martin Beníček

Když stařenky byly dětmi.

Když stařenky a dědáčci byli dětmi neměli televizi, mobil, tamagoči či jiné cosi. Existovaly černé hodinky a ústní vyprávěcí tradice. Dnes až “romantický“ čas u hřejících kamen byl vyplněn veselými či smutnými příběhy, které byly naplněny hrdinstvím, pravdou, láskou či pokřivenými charaktery člověka. Dnes už narativní tradice neexistuje, lépe řečeno, je transformovaná do jiných forem. To je zřejmě nevyhnutelné, ale přijde mi to škoda. Jako mi přijde líto krásných věcí, které “vyšly z módy“ či ztratily funkci a jsou určeny k zániku...zapomnění...estetické formě bez obsahu. Následující text je tedy pokusem o návrat do prastaré tradice. Pokusem o pohádku.

O vyplakaném moři.

Jedna krásná, mladá dívka sušila na louce zalité sluncem prádlo. Byla holka moc nešťastná, smutná, protože její milý byl daleko ve službách vojny. Lidská moc chtěla moc a ještě víc a chtěla to za každou cenu. A tak za černými lesy a vodami bez mostů znělo řinčení zbraní, nářek raněných a ticho mrtvých.

Reklama

Milá dívka trpělivě čekala na návrat svého hrdiny nebo aspoň na lístek od něj, ale zatím marně. Svými slzami skrápěla nejen bělostné košilky a spodničky, ale i blízké okolí. A protože byl její zármutek velký jako vzdálenost, která ji dělila od její lásky, bylo jejích slz jako kuliček na hroznu vína. Její slzičky padaly na zem, ale ta nechtěla tento zármutek přijmout. Postupně tak kapka splývala s kapkou až vytvořili malé vodní dílo :).

Mravenečkové, broučci, pavoučci a ostatní všeteční drobní tvorečkové, brzy objevili tuto zvláštnost. Ochutnali a s údivem zjistili, že se liší od běžných kapek rosy, kterými hasili žízeň. Voda byla totiž slaná a oni tak nevěděli před čím vlastně stojí. Až stará, moudrá vodoměrka, kterou kdysi proud zanesl až k Hamburku, jim prozradila, co se to před nimi rozprostírá za hladinu. „To je přeci moře, hlupáčkové, ale kde se vzalo tady to opravdu nevím“. „A k čemu takové moře je?“, ptali se obyvatelé hmyzí říše. „No, lidé se v něm koupou, potápí, okolo něj polehávají a hřejí se na sluníčku. Říkají tomu dovolená“. A tak si naši přátelé udělali prázdniny. Protože nejenom lidé si zaslouží odpočinek od každodenního shonu. Z běláska se stala plachetnice, do jeho křídel se opřel vítr a on brázdil hladinu s odvážnými mravenci v námořnických tričkách. Berušky se klouzaly po listu trávy jako na tobogánu až se jim tečky mazaly. Koníci si vyhřívali po koupeli na oblázcích svoje klouby, rozvrzané od věčného skákání. A chrobáci si zřídili v malé zátočině bahenní lázně. Zábava pokračovala až do večera, kdy přišli zahrát cvrčci a světlušky svítily k tanci.

Zpráva o slané vodě se po louce rychle roznesla a tak bylo živo u moře každý den.

Jednoho rána se přeci jenom dívka dočkala. Nejdříve viděla na horizontu jenom malou tečku, která postupně nabývala obrysy chrabrého mládence. Už poznávala jeho krok a viděla jak na ni s dálky vesele mává. Rázem bylo po pláči, snad až na pár slz  radosti.

A jako zázrakem moře přestalo být slané. To radost ze shledání dvou lidí, kteří se mají rádi, jej proměnila. Bývalé slané svoji vláhu předávalo okolním rostlinkám a drobečkové hmyzí říše se pomalu vraceli ke svým každodenním povinnostem. A vzpomínali na panenčiny slzy a byli rádi. Neboť i oni, stejně jako lidé, jsou rádi, když slzy očistí smutkem ušpiněnou duši.

Věnováno ramínku mandlové panenky. „Bez Ty je Já nemožné“ (Jacobiho korespondece, 1785 a Martin Buber)